Saturday, February 23, 2019

Özel Ders Nedir ve Nasıl Verilir?



Özel ders öğrencinin bir derste veya konuda elde edemediği başarıyı ek ders alarak takviye etmesidir. Bu dersler öğretmen ve öğrenci olmak üzere birebir yapılmaktadır. Sınıf ortamında kalabalık sınıfta anlaşılmayan konular bu sayede istenilen düzeye ulaşmaktadır. Özel ders, dersi zayıf olan öğrencilerin alması gerekliliği anlayışının aksine tüm öğrencilere fayda sağlayacak bir derstir.
Birebir verilen derste öğretmen bilgisi ve deneyimi kadar öğrencinin ihtiyacı olan konularda önemlidir. Özel ders öğrencinin seviyesine ve ihtiyacına göre verilmelidir. Konuları daha karmaşık anlatma yerine öğrencinin anlayabileceği düzeye indirmek gerekmektedir. Her iki tarafın fedakarlık göstermesi gerekmektedir. Öğrenci ve öğretmen anlayışı bu konuda önemlidir. Dersi veren öğretmen tarafından dersler plan dahilinde işlenmelidir.
Özel Ders Alırken Nelere Dikkat Edilir?
Öğrenci Açısından:
·         Öğrenci veya veli ilk başta neden özel ders alma ihtiyacı olduğunu belirlemelidir.
·         Öğrencinin eksik kalan dersi veya konusuna göre öğretmen bulması önemlidir.
·         Öğrenciye dersi en iyi şekilde verecek öğretmen seçilmelidir.
Öğretmen Açısından:
·         İşinin eğitimini almış bir öğretmen olması gerekmektedir.
·         Bu işi daha önce yaptığına dair referanslarının olması gerekmektedir.
·         Öğrenci ile iyi iletişim kurabilecek birisinin olması gerekmektedir.
Özel Ders Öğretmeni Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Özel derste başarı elde edebilmek için hem öğrencinin hem de öğretmenin karşılıklı tutumu önemlidir.
Öğretmen seçerken:
·         Eğitim durumunu değerlendirmek gerekmektedir.
·         Daha önce ders verme konusunda ne kadar tecrübeli olduğu araştırılmalıdır.
·         Öğretmenin ilk başta kendine özgüveninin yerinde olmasına dikkat etmek gerekmektedir.
·         Ders anlatım metotları öğretmen seçiminde önemlidir.
·         Öğrenci ile kurduğu iletişim öğretmen seçimini etkilemektedir.
Özel Dersin Verimli Olması İçin Neler Yapılabilir?
Özel derste verim elde edebilmek için düzenli çalışmak önemlidir. Öğrencinin özellikle öğretmenin belli bir planının olması gerekmektedir. Öğretmenin, öğrencinin anlayabileceği bir dilde ve metotta ders anlatması gerekmektedir. Eksik konuların iyi belirlenmesi başarı getiren diğer bir unsurdur. Kaynak kullanımı özel derste önemlidir.
Tüm eksik konularda ve derslerde özel ders alınabilmektedir. Genellikle özel ders öğrencinin eksik kaldığı derslerde alınmaktadır. İlkokuldan itibaren verilmeye başlayan özel derslerde ilk sıralarda genellikle matematik, Türkçe veya Türk dili ve yabancı diller sayılabilmektedir. Bunun dışında sanat dallarında büyük küçük birçok insan özel ders yöntemine başvurmaktadır. Özel dersin konusunu veya ders adını sınırlamak mümkün değildir.
Özel Ders İlanlarını İncelerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Özel ders ilanları incelenirken öğretmenin eğitim durumu ve bu konudaki başarısı önemlidir. Öğretmenin daha önceki referansları karar verme açısından önemlidir. Öğretmenin alanında uzman olup olmadığına dikkat etmek gerekmektedir. İlandaki bilgiler doğrultusunda öğretmenin güvenilirliğine dikkat etmek gerekmektedir. 
Özel Ders Ücretlerine Dair
Değişen eğitim sistemi öğrencilerin özel ders almasını zorunlu hale getirmektedir. Peki özel ders fiyatları nasıldır? En çok sorulan sorulardan biridir. Özel dersin bir saatlik süresi 60 dakikadır. Dersin fiyatları ise farklı etmenlere göre değişmektedir. Özel ders fiyatları; öğretmenin branşına, uzmanlığına, tecrübesine, ders saatine ve kaç öğrenciye ders vereceğine göre değişmektedir. Bundan dolayı özel ders fiyatlarına net bir şekilde yanıt verilememektedir. Fiyatın belirlenmesi için ders veren öğretmenle birebir görüşmek gerekmektedir.

No comments:

Post a Comment